Blogbericht evacuatieplannen

De meest voorkomende fouten op evacuatieplannen: hoe het niet moet

Bij Actual Sign hebben we al meer dan 30 jaar ervaring in het opstellen van evacuatieplannen en brandinstructies. Onze experts zijn dag in dag uit aan het werk om
up-to-date te blijven over de steeds veranderende wetten en regels. Het is dus belangrijk dat u zich laat bijstaan door een specialist, anders worden er onnodige fouten gemaakt. Maar wat zijn nu net veel voorkomende fouten? En waar moet op gelet worden? We lijsten het graag voor u op.

Cruciale en minder cruciale veiligheidspictogrammen

Een plan moet alle relevante veiligheidspictogrammen bevatten die van toepassing zijn bij een eventuele evacuatie. Het is echter overbodig om alle pictogrammen die terug te vinden zijn in het bedrijf erop te vermelden. Wanneer irrelevante symbolen weergegeven worden op het evacuatieplan zal dit zorgen voor verwarring, terwijl efficiëntie en duidelijkheid net noodzakelijk zijn in zulke gevallen.

Een expert zal tot in de puntjes kunnen bepalen welke veiligheidssignalisatie niet mag ontbreken, en welke onbelangrijk is. Een gegeven dat cruciaal kan zijn voor de leesbaarheid van het plan in levensbedreigende situaties.

Vakjargon en complexiteit? Overbodig

Bij het opstellen van evacuatieplannen moet alles omschreven worden op een duidelijke manier. Een overvloed aan details zorgt voor een onduidelijk plan dat onleesbaar zal worden voor werknemers, klanten en bezoekers die niet gespecialiseerd zijn in veiligheidssignalisatie. 

Het is essentieel dat uitsluitend fundamentele elementen worden weergegeven en vakjargon absoluut vermeden wordt. Op die manier zijn de plannen overzichtelijk, niet complex en behouden ze hun functionele waarde.

De waarneembaarheid van het plan

Onze Actual Sign-expert zal u niet enkel ondersteunen bij de creatie van het evacuatieplan, ook bij de plaatsing ervan zal u met raad en daad bijgestaan worden. 

Een overzichtelijk plan is namelijk enkel effectief wanneer het waarneembaar is. De positie ervan kan van levensbelang zijn bij een noodsituatie. Onze specialisten bepalen na een analyse van het gebouw meteen wat de meest waarneembare en cruciale punten zijn om de plannen te voorzien.

Noodnummers: universeel en bedrijfsgebonden

Noodnummers maken, ongeacht de situatie en het bedrijf, deel uit van een evacuatieplan.
In bepaalde grote bedrijven bestaat er echter een interne noodgevallendienst. Wanneer dit aan de orde is, is het uitermate belangrijk dat het nummer van deze dienst vermeld wordt op de evacuatieplannen van de onderneming.

Actual Sign specialiseert zich volledig in de veiligheidsprocessen van uw onderneming, van A tot Z. Dankzij onze ervaren specialisten worden alle bovenstaande elementen in acht genomen en bent u verzekerd van een geoptimaliseerd evacuatieplan, op maat van uw bedrijf. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende analyse en een bedrijfsomgeving die voorzien is op alle mogelijke noodsituaties.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief